Omega2+ fails to connect to wifi



  • @Stephen-Tunney I think you need to cool down. I have about 80 Omega2+ based IoT devices spread across APAC in both Home and office environments, all of which are connected to whatever WiFi their location provides. I have millions of JSON requests processed. WiFi connectivity is not even in my top 50 list of potential improvements.

    Since your thread is old and very long maybe it would be better to create a new thread with a new specific set of details of your problem so the onion community can try to assist you.

    Developing any device or software is a long series of disappointments and frustrations, it is better to channel your energy into engaging with the community in order to seek help to resolve your issues than it is to attack the guys who worked so hard to provide a device that we have all benefitted from.



  • Well, upgraded to the latest F/W 0.3.2 b230 and I still can't connect. I continue to get the following for infinity... no connectivity as a wifi client.

    [ 168.508792] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 175.074039] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 181.710379] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 187.952151] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 193.467633] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 201.154177] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 206.669601] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 213.307635] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 223.374207] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 228.506452] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 235.070035] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)
    [ 240.668915] Interface apcli0 link up! (WPA2PSK AES)



  • @Stephen-Tunney I prefer to go back to basics first so I know I haven't msade any changes that are causing my issues. First run firstboot -y then reboot your device so you have a stock standard setup. Once it hsd rebooted connect either via serial connection or connect via hostapd and SSH. Then run wifisetup and configure your wifi.

    What version of RouterOS are you running on your router?



  • I done so many hard factory resets I've lost count, however...

    I ran the commands as you instructed, in the order you instructed and I am still getting the exact same results. All failure.

    I'm running a Ubiquity Unify AP-AC-Lite v.3.9.19.8123



  • Firmware 0.1.5 b130 works mind you on the exact same Omega2. After the firmware update to 0.2.2 or 0.3.2 the device no longer functions.

    Someone on the Onion team should be able to diff what was changed in the driver and see what broke this.



  • Upgraded my AP-AC-Lite to firmware version 4.0.42.10433 and it still does not work.



  • @Stephen-Tunney Coincidentally I am using the same Ubiquity Unify AP-AC-Lite at home to which I have 7 or 8 Omega2 connected. I'm also running 4.0.42.10433 firmware on these AP.

    My next step would be to open the UniFi controller and look in the Alerts page, for any clues. Also turn off Automatically Optimize Network in the Settings page, this has cause me no end of issues with some other WiFi clients.

    To troubleshoot further I turn on Enable Remote Syslog Server and Enable debug logging, both are on the Site settings page. You'll need a rsyslog server running so you can see the output, but the output is very informative to understand what the AP is doing with your connection. I expect you will find the cause in this logging.



  • First off... I'm not sure why I have to jump through so many hoops. The firmware worked at one point, which I and many others have PROVEN. This is clearly a bug on Onion's part. Why make excused and point it at the router/AP?

    =========== End completely valid argument tangent ==============

    Results of diagnostics:
    I archived all alerts (I only had warnings about another client/MAC address that is not Onion-related)
    Nothing appears in the alerts.

    I turned on my device and I get the following after a clean factory reset (holding the reset button until the amber light is flashing). Run wifisetup and confirmed my password is entered correctly.
    Also confirmed that my date/time on the onion are the same as the AP.

    Some logs here for the Onion's MAC address from SysLog server:
    hostapd: ath1: STA 40:a3:6b:c0:9a:fc IEEE 802.11: disassociated

    : wevent[4788]: wevent.ubnt_custom_event(): EVENT_STA_LEAVE ath1: 40:a3:6b:c0:9a:fc / 4

    hostapd: ath1: STA 40:a3:6b:c0:9a:fc IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth request

    : wevent[4788]: wevent.ubnt_handle_custom_alert_sta_assoc(): EVT_AP_STA_ASSOC_TRACKER_DBG: event_id: 9 vap: ath1 sta_mac: 40:a3:6b:c0:9a:fc auth_ts: 2092.386283 auth_delta: 0 assoc_delta: 10000 wpa_auth_delta: -1 radius_auth_delta: -1 radius_auth_status: N/A ip_delta: -1 ip_assign_type: N/A disassoc_count: 0 auth_failures: 0 assoc_failures: 0 wpa_auth_failures: 2 ip_failures: 0 assoc_status: 0 arp_status: N/A dns_status: N/A event_type: failure

    hostapd: ath1: STA 40:a3:6b:c0:9a:fc IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth request

    Result of ifconfig from onion:
    apcli0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FC
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afc/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    br-wlan Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FB
    inet addr:192.168.3.1 Bcast:192.168.3.255 Mask:255.255.255.0
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afb/64 Scope:Link
    inet6 addr: fd1d:48c4:7633::1/60 Scope:Global
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:7205 (7.0 KiB)

    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FD
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afd/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:44 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:11916 (11.6 KiB)
    Interrupt:5

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
    RX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:5412 (5.2 KiB) TX bytes:5412 (5.2 KiB)

    ra0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FB
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afb/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    Interrupt:6



  • @Stephen-Tunney said in Omega2+ fails to connect to wifi:

    IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth request

    Final post: Here is my bootup log after a reboot AFTER running wifisetup properly. No obvious kernel crashes or errors to speak of. Still doesn't connect.

    I did find a similar issue with RPi here: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=83079 Resolved with an update to the kernel (ahem!)

    =~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~= PuTTY log 2019.08.06 20:58:11 =~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=
    reboot
    root@Omega-9AFB:/tmp/log# cd[ 644.379546] Removing MTD device #6 (rootfs_data) with use count 1
    [ 644.416014] reboot: Restarting system


    / __ ___ ()_ ___ / __ __ _ ___ ___ ____ _

    / // / _ / / _ / _ \ / // / ' / -_) _ / _/

    _/////_//// _////_/_, /_,/

    W H A T W I L L Y O U I N V E N T ? /___/"

    Board: Onion Omega2 APSoC DRAM: 64 MB

    relocate_code Pointer at: 83f60000


    Software System Reset Occurred


    flash manufacture id: ef, device id 40 18

    find flash: W25Q128BV

    *** Warning - bad CRC, using default environment

    ============================================

    Onion Omega2 UBoot Version: 4.3.0.3


    ASIC 7628_MP (Port5<->None)

    DRAM component: 512 Mbits DDR, width 16

    DRAM bus: 16 bit

    Total memory: 64 MBytes

    Flash component: SPI Flash

    Date:Oct 18 2016 Time:17:30:55

    ============================================

    icache: sets:512, ways:4, linesz:32 ,total:65536

    dcache: sets:256, ways:4, linesz:32 ,total:32768

    CPU freq = 575 MHZ

    Estimated memory size = 64 Mbytes

    Resetting MT7628 PHY.

    Initializing MT7688 GPIO system.


    • Hold Reset button for more options *

    Boot Linux from Flash NO RESET PRESSED.

    Booting image at bc050000 ...

    Image Name: MIPS OpenWrt Linux-4.14.81

    Image Type: MIPS Linux Kernel Image (lzma compressed)

    Data Size: 1572420 Bytes = 1.5 MB

    Load Address: 80000000

    Entry Point: 80000000

    Verifying Checksum ... OK

    Uncompressing Kernel Image ... OK

    No initrd

    Transferring control to Linux (at address 80000000) ...

    Giving linux memsize in MB, 64

    Starting kernel ...

    [ 0.000000] Linux version 4.14.81 (root@cf3a59043c17) (gcc version 7.3.0 (OpenWrt GCC 7.3.0 r0-)) #0 Thu Aug 1 15:45:25 2019
    [ 0.000000] Board has DDR2
    [ 0.000000] Analog PMU set to hw control
    [ 0.000000] Digital PMU set to hw control
    [ 0.000000] SoC Type: MediaTek MT7688 ver:1 eco:2
    [ 0.000000] bootconsole [early0] enabled
    [ 0.000000] CPU0 revision is: 00019655 (MIPS 24KEc)
    [ 0.000000] MIPS: machine is Onion Omega2
    [ 0.000000] Determined physical RAM map:
    [ 0.000000] memory: 04000000 @ 00000000 (usable)
    [ 0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
    [ 0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
    [ 0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, PIPT, no aliases, linesize 32 bytes
    [ 0.000000] Zone ranges:
    [ 0.000000] Normal [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
    [ 0.000000] Movable zone start for each node
    [ 0.000000] Early memory node ranges
    [ 0.000000] node 0: [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
    [ 0.000000] Initmem setup node 0 [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
    [ 0.000000] random: get_random_bytes called from start_kernel+0x8c/0x474 with crng_init=0
    [ 0.000000] Built 1 zonelists, mobility grouping on. Total pages: 16256
    [ 0.000000] Kernel command line: console=ttyS0,115200 rootfstype=squashfs,jffs2
    [ 0.000000] PID hash table entries: 256 (order: -2, 1024 bytes)
    [ 0.000000] Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
    [ 0.000000] Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
    [ 0.000000] Writing ErrCtl register=00076c8d
    [ 0.000000] Readback ErrCtl register=00076c8d
    [ 0.000000] Memory: 59740K/65536K available (3613K kernel code, 198K rwdata, 900K rodata, 208K init, 202K bss, 5796K reserved, 0K cma-reserved)
    [ 0.000000] SLUB: HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
    [ 0.000000] NR_IRQS: 256
    [ 0.000000] intc: using register map from devicetree
    [ 0.000000] CPU Clock: 580MHz
    [ 0.000000] timer_probe: no matching timers found
    [ 0.000000] clocksource: MIPS: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 6590553264 ns
    [ 0.000012] sched_clock: 32 bits at 290MHz, resolution 3ns, wraps every 7405115902ns
    [ 0.007537] Calibrating delay loop... 385.84 BogoMIPS (lpj=1929216)
    [ 0.073496] pid_max: default: 32768 minimum: 301
    [ 0.078193] Mount-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.084539] Mountpoint-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.098561] clocksource: jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 19112604462750000 ns
    [ 0.108053] futex hash table entries: 256 (order: -1, 3072 bytes)
    [ 0.114001] pinctrl core: initialized pinctrl subsystem
    [ 0.119564] NET: Registered protocol family 16
    [ 0.152075] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios
    [ 0.157685] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios
    [ 0.163283] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios
    [ 0.169752] i2c-mt7621 10000900.i2c: clock 100 kHz
    [ 0.179145] clocksource: Switched to clocksource MIPS
    [ 0.185400] NET: Registered protocol family 2
    [ 0.190578] TCP established hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.197270] TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.203454] TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
    [ 0.209704] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.215304] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
    [ 0.221664] NET: Registered protocol family 1
    [ 0.229564] Crashlog allocated RAM at address 0x3f00000
    [ 0.236112] workingset: timestamp_bits=30 max_order=14 bucket_order=0
    [ 0.248278] squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
    [ 0.253900] jffs2: version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORITY) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
    [ 0.273545] io scheduler noop registered
    [ 0.277275] io scheduler deadline registered (default)
    [ 0.283286] Serial: 8250/16550 driver, 3 ports, IRQ sharing disabled
    [ 0.290634] console [ttyS0] disabled
    [ 0.294069] 10000c00.uartlite: ttyS0 at MMIO 0x10000c00 (irq = 28, base_baud = 2500000) is a 16550A
    [ 0.302844] console [ttyS0] enabled
    [ 0.302844] console [ttyS0] enabled
    [ 0.309837] bootconsole [early0] disabled
    [ 0.309837] bootconsole [early0] disabled
    [ 0.318563] 10000d00.uart1: ttyS1 at MMIO 0x10000d00 (irq = 29, base_baud = 2500000) is a 16550A
    [ 0.328175] 10000e00.uart2: ttyS2 at MMIO 0x10000e00 (irq = 30, base_baud = 2500000) is a 16550A
    [ 0.337675] cacheinfo: Failed to find cpu0 device node
    [ 0.342925] cacheinfo: Unable to detect cache hierarchy for CPU 0
    [ 0.349903] spi-mt7621 10000b00.spi: sys_freq: 193333333
    [ 0.371222] m25p80 spi0.0: w25q128 (16384 Kbytes)
    [ 0.376050] 4 fixed-partitions partitions found on MTD device spi0.0
    [ 0.382515] Creating 4 MTD partitions on "spi0.0":
    [ 0.387381] 0x000000000000-0x000000030000 : "u-boot"
    [ 0.393365] 0x000000030000-0x000000040000 : "u-boot-env"
    [ 0.399659] 0x000000040000-0x000000050000 : "factory"
    [ 0.405612] 0x000000050000-0x000001000000 : "firmware"
    [ 0.448470] 2 uimage-fw partitions found on MTD device firmware
    [ 0.454523] 0x000000050000-0x0000001cfe84 : "kernel"
    [ 0.460508] 0x0000001cfe84-0x000001000000 : "rootfs"
    [ 0.466308] mtd: device 5 (rootfs) set to be root filesystem
    [ 0.473588] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
    [ 0.479927] 0x000000970000-0x000001000000 : "rootfs_data"
    [ 0.487308] libphy: Fixed MDIO Bus: probed
    [ 0.502437] rt3050-esw 10110000.esw: link changed 0x00
    [ 0.509357] mtk_soc_eth 10100000.ethernet eth0: mediatek frame engine at 0xb0100000, irq 5
    [ 0.517966] i2c /dev entries driver
    [ 0.523382] NET: Registered protocol family 10
    [ 0.532328] Segment Routing with IPv6
    [ 0.536163] NET: Registered protocol family 17
    [ 0.540790] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
    [ 0.555189] VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:5.
    [ 0.563530] Freeing unused kernel memory: 208K
    [ 0.568036] This architecture does not have kernel memory protection.
    [ 1.488018] init: Console is alive
    [ 1.491804] init: - watchdog -
    [ 2.226727] random: fast init done
    [ 4.976561] kmodloader: loading kernel modules from /etc/modules-boot.d/*
    [ 5.268607] usbcore: registered new interface driver usbfs
    [ 5.274349] usbcore: registered new interface driver hub
    [ 5.279901] usbcore: registered new device driver usb
    [ 5.291482] exFAT: Version 1.2.9
    [ 5.328938] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
    [ 5.344956] SCSI subsystem initialized
    [ 5.354359] ehci-platform: EHCI generic platform driver
    [ 5.370058] phy phy-10120000.usbphy.0: remote usb device wakeup disabled
    [ 5.376861] phy phy-10120000.usbphy.0: UTMI 16bit 30MHz
    [ 5.382198] ehci-platform 101c0000.ehci: EHCI Host Controller
    [ 5.388083] ehci-platform 101c0000.ehci: new USB bus registered, assigned bus number 1
    [ 5.396271] ehci-platform 101c0000.ehci: irq 26, io mem 0x101c0000
    [ 5.429195] ehci-platform 101c0000.ehci: USB 2.0 started, EHCI 1.00
    [ 5.436680] hub 1-0:1.0: USB hub found
    [ 5.440936] hub 1-0:1.0: 1 port detected
    [ 5.450902] ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
    [ 5.458738] ohci-platform: OHCI generic platform driver
    [ 5.464415] ohci-platform 101c1000.ohci: Generic Platform OHCI controller
    [ 5.471382] ohci-platform 101c1000.ohci: new USB bus registered, assigned bus number 2
    [ 5.479513] ohci-platform 101c1000.ohci: irq 26, io mem 0x101c1000
    [ 5.554206] hub 2-0:1.0: USB hub found
    [ 5.558472] hub 2-0:1.0: 1 port detected
    [ 5.577069] MTK MSDC device init.
    [ 5.639377] mtk-sd: MediaTek MT6575 MSDC Driver
    [ 5.648463] sdhci: Secure Digital Host Controller Interface driver
    [ 5.654805] sdhci: Copyright(c) Pierre Ossman
    [ 5.660638] sdhci-pltfm: SDHCI platform and OF driver helper
    [ 5.671025] usbcore: registered new interface driver usb-storage
    [ 5.680828] kmodloader: done loading kernel modules from /etc/modules-boot.d/*
    [ 5.698679] init: - preinit -
    [ 7.157326] rt3050-esw 10110000.esw: link changed 0x00
    Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
    Press the [1], [2], [3] or [4] key and hit [enter] to select the debug level
    [ 7.356459] random: procd: uninitialized urandom read (4 bytes read)
    [ 10.600941] mount_root: loading kmods from internal overlay
    [ 10.672217] kmodloader: loading kernel modules from //etc/modules-boot.d/*
    [ 10.685587] kmodloader: done loading kernel modules from //etc/modules-boot.d/*
    [ 11.740382] jffs2: notice: (427) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 19 of xdatum (2 unchecked, 17 orphan) and 231 of xref (12 dead, 195 orphan) found.
    [ 11.757317] block: attempting to load /tmp/jffs_cfg/upper/etc/config/fstab
    [ 11.769894] block: extroot: not configured
    [ 11.893477] jffs2: notice: (425) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 19 of xdatum (2 unchecked, 17 orphan) and 231 of xref (12 dead, 195 orphan) found.
    [ 11.911141] mount_root: loading kmods from internal overlay
    [ 11.982696] kmodloader: loading kernel modules from /tmp/overlay/upper/etc/modules-boot.d/*
    [ 11.993275] kmodloader: done loading kernel modules from /tmp/overlay/upper/etc/modules-boot.d/*
    [ 12.578565] block: attempting to load /tmp/jffs_cfg/upper/etc/config/fstab
    [ 12.588631] block: extroot: not configured
    [ 12.594045] mount_root: switching to jffs2 overlay
    [ 12.665323] overlayfs: upper fs does not support tmpfile.
    [ 12.676028] urandom-seed: Seeding with /etc/urandom.seed
    [ 12.814008] procd: - early -
    [ 12.817040] procd: - watchdog -
    [ 13.558674] procd: - watchdog -
    [ 13.562235] procd: - ubus -
    [ 13.660280] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read)
    [ 13.858046] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read)
    [ 13.865108] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read)
    [ 13.872693] procd: - init -
    Please press Enter to activate this console.
    [ 14.423981] kmodloader: loading kernel modules from /etc/modules.d/*
    [ 14.591693] RPC: Registered named UNIX socket transport module.
    [ 14.597706] RPC: Registered udp transport module.
    [ 14.602536] RPC: Registered tcp transport module.
    [ 14.607304] RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
    [ 14.625719] ntfs: driver 2.1.32 [Flags: R/O MODULE].
    [ 14.716267] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
    [ 15.331747]
    [ 15.331747]
    [ 15.331747] === pAd = c062b000, size = 1178064 ===
    [ 15.331747]
    [ 15.343053] mt7628_init(FW(8a00), HW(8a01), CHIPID(7628))
    [ 15.492514] Linux video capture interface: v2.00
    [ 15.510226] hidraw: raw HID events driver (C) Jiri Kosina
    [ 15.539333] ledchain: pwm_base=0xB0005000
    [ 15.543543] ledchain: v2 - Device: /dev/ledchain2
    [ 15.548311] ledchain: - PWM channel : 2
    [ 15.552497] ledchain: - PWM buffer size: 12
    [ 15.556736] ledchain: - Number of LEDs : 1
    [ 15.560906] ledchain: - Inverted : 0
    [ 15.565057] ledchain: - LED type : WS2812
    [ 15.569658] ledchain: - Max retries : 3
    [ 15.573807] ledchain: - Max Tpassive : 10000 nS
    [ 15.743346] Bluetooth: Core ver 2.22
    [ 15.747080] NET: Registered protocol family 31
    [ 15.751635] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
    [ 15.758089] Bluetooth: HCI socket layer initialized
    [ 15.763050] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
    [ 15.768231] Bluetooth: SCO socket layer initialized
    [ 15.776049] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    [ 15.781514] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
    [ 15.786825] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
    [ 15.799443] usbcore: registered new interface driver btusb
    [ 15.809697] usbcore: registered new interface driver cdc_acm
    [ 15.815447] cdc_acm: USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters
    [ 15.859929] Bluetooth: HCI UART driver ver 2.3
    [ 15.864449] Bluetooth: HCI UART protocol H4 registered
    [ 15.869702] Bluetooth: HCI UART protocol BCSP registered
    [ 15.889045] Bluetooth: HIDP (Human Interface Emulation) ver 1.2
    [ 15.895143] Bluetooth: HIDP socket layer initialized
    [ 15.906251] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
    [ 15.933790] nf_conntrack version 0.5.0 (1024 buckets, 4096 max)
    [ 16.031619] rt2880-pinmux pinctrl: pin io18 already requested by pinctrl; cannot claim for 10005000.pwm
    [ 16.041231] rt2880-pinmux pinctrl: pin-18 (10005000.pwm) status -22
    [ 16.047592] rt2880-pinmux pinctrl: could not request pin 18 (io18) from group pwm0 on device rt2880-pinmux
    [ 16.057482] mtk-pwm 10005000.pwm: Error applying setting, reverse things back
    [ 16.075869] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
    [ 16.080906] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
    [ 16.086147] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
    [ 16.107072] usbcore: registered new interface driver ums-alauda
    [ 16.116359] usbcore: registered new interface driver ums-cypress
    [ 16.125845] usbcore: registered new interface driver ums-datafab
    [ 16.135060] usbcore: registered new interface driver ums-freecom
    [ 16.144443] usbcore: registered new interface driver ums-isd200
    [ 16.153949] usbcore: registered new interface driver ums-jumpshot
    [ 16.163297] usbcore: registered new interface driver ums-karma
    [ 16.173414] usbcore: registered new interface driver ums-sddr09
    [ 16.182814] usbcore: registered new interface driver ums-sddr55
    [ 16.192657] usbcore: registered new interface driver ums-usbat
    [ 16.205872] usbcore: registered new interface driver usbhid
    [ 16.211600] usbhid: USB HID core driver
    [ 16.219983] usbcore: registered new interface driver usblp
    [ 16.235490] usbcore: registered new interface driver usbserial
    [ 16.241592] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
    [ 16.248298] usbserial: USB Serial support registered for generic
    [ 16.267941] Driver for 1-wire Dallas network protocol.
    [ 16.296914] xt_time: kernel timezone is -0000
    [ 16.303926] usbcore: registered new interface driver ch341
    [ 16.309685] usbserial: USB Serial support registered for ch341-uart
    [ 16.319064] usbcore: registered new interface driver cp210x
    [ 16.324906] usbserial: USB Serial support registered for cp210x
    [ 16.334913] usbcore: registered new interface driver ftdi_sio
    [ 16.340934] usbserial: USB Serial support registered for FTDI USB Serial Device
    [ 16.362307] usbcore: registered new interface driver pl2303
    [ 16.368063] usbserial: USB Serial support registered for pl2303
    [ 16.379949] PPP generic driver version 2.4.2
    [ 16.387696] NET: Registered protocol family 24
    [ 16.407311] usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio
    [ 16.430745] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
    [ 16.436582] USB Video Class driver (1.1.1)
    [ 16.447757] usbcore: registered new interface driver option
    [ 16.453606] usbserial: USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
    [ 16.466208] kmodloader: done loading kernel modules from /etc/modules.d/*
    [ 17.346134] urandom_read: 5 callbacks suppressed
    [ 17.346144] random: jshn: uninitialized urandom read (4 bytes read)
    [ 28.451375] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): br-wlan: link is not ready
    [ 29.291434]
    [ 29.291434] _ _____ ___ ___ _________ ___ ____
    [ 29.291434] | | /| / / _ | / _ / _ \ / / __ / _ / / V1.1
    [ 29.291434] | |/ |/ / __ |/ , / / / // // / , / /
    [ 29.291434] |
    /|
    /
    / |
    /
    /|
    // _/_//|/___/
    [ 29.291434] Onion Enhanced MT7688 WiFi Driver
    [ 29.291434]
    [ 30.191207] DMA Scheduler Mode=0(LMAC)
    [ 30.195037] efuse_probe: efuse = 10000012
    [ 30.199186] 1. Phy Mode = 14
    [ 30.448080] 2. Phy Mode = 14
    [ 30.451099] 3. Phy Mode = 14
    [ 30.465695] WTBL Segment 1 info:
    [ 30.469073] MemBaseAddr/FID:0x28000/0
    [ 30.473026] EntrySize/Cnt:32/128
    [ 30.476473] WTBL Segment 2 info:
    [ 30.479844] MemBaseAddr/FID:0x40000/0
    [ 30.483728] EntrySize/Cnt:64/128
    [ 30.487172] WTBL Segment 3 info:
    [ 30.490542] MemBaseAddr/FID:0x42000/64
    [ 30.494514] EntrySize/Cnt:64/128
    [ 30.497958] WTBL Segment 4 info:
    [ 30.501328] MemBaseAddr/FID:0x44000/128
    [ 30.505388] EntrySize/Cnt:32/128
    [ 47.445329] br-wlan: port 1(ra0) entered blocking state
    [ 47.450731] br-wlan: port 1(ra0) entered disabled state
    [ 47.456388] device ra0 entered promiscuous mode
    [ 47.461218] br-wlan: port 1(ra0) entered blocking state
    [ 47.466522] br-wlan: port 1(ra0) entered forwarding state
    [ 47.473343] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): br-wlan: link becomes ready
    [ 49.729539] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 57.309113] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 62.912406] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 69.476876] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 76.108836] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 81.625273] random: crng init done
    [ 82.668936] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 92.114084] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 98.747738] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 105.317926] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 110.515223] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 118.109316] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 128.749197] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 135.387167] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 141.955521] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 147.155312] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 153.713705] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 160.667764] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 166.910497] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 174.590854] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 181.150208] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 190.358222] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 199.070276] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 208.754158] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 216.347887] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 221.948146] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    [ 228.513584] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)

    BusyBox v1.28.3 () built-in shell (ash)


    / __ ___ ()_ ___ / __ __ _ ___ ___ ____ _
    / // / _ / / _ / _ \ / // / ' / -) _ / _/
    _
    /////_//// _////_/_, /_,/
    W H A T W I L L Y O U I N V E N T ? /
    __/

    Ω-ware: 0.3.2 b230

    root@Omega-9AFB:/# [ 235.148727] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    ifconfig
    apcli0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FC
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afc/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

    br-wlan Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FB
    inet addr:192.168.3.1 Bcast:192.168.3.255 Mask:255.255.255.0
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afb/64 Scope:Link
    inet6 addr: fd1d:48c4:7633::1/60 Scope:Global
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:49 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:8718 (8.5 KiB)

    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FD
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afd/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:90 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:27801 (27.1 KiB)
    Interrupt:5

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
    RX packets:200 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:200 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:12832 (12.5 KiB) TX bytes:12832 (12.5 KiB)

    ra0 Link encap:Ethernet HWaddr 40:A3:6B:C0:9A:FB
    inet6 addr: fe80::42a3:6bff:fec0:9afb/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    Interrupt:6

    root@Omega-9AFB:/# ping 8.8.8[ 241.708268] Interface apcli0 link up! (WPAPSK AES)
    .8
    PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
    ping: sendto: Network unreachable
    root@Omega-9AFB:/#
    root@Omega-9AFB:/# ping 8.8.8.8
    PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
    ping: sendto: Network unreachable
    root@Omega-9AFB:/# service network stop
    [ 248.420826] br-wlan: port 1(ra0) entered disabled state
    [ 248.482429] device ra0 left promiscuous mode
    [ 248.486966] br-wlan: port 1(ra0) entered disabled state
    root@Omega-9AFB:/#



  • @Stephen-Tunney Myself and others are trying to help you, using our own free time, I don't see anyone making excuses.

    Your error is consistent with the insufficient entropy issue which is clearly reported by multiple sources on multiple hardware devices. Since entropy randomness is effected by environmental factors such as radio noise even a change in environment may have an impact. Try installing haveged daemon which was designed to address this issue.

    Make sure you have uncommented the package repository in /etc/opkg/disfeeds.conf
    src/gz openwrt_packages http://downloads.openwrt.org/releases/18.06-SNAPSHOT/packages/mipsel_24kc/packages

    run opkg update
    run opkg install haveged

    restart your omega.



  • @crispyoz said in Omega2+ fails to connect to wifi:

    haveged

    Okay so first off. I don't see anyone from Onion.io actually contributing to the resolution of this issue. Second of all, it effects EVERY device they currently sell. This post in the community is the most viewed by everyone by over an order of magnitude and there is no new kernel available to resolve this issue. Why not have "haveged" on by default? Why not revert the MT7688 driver to the version that was working in 0.1.5 b130?

    Third, if I don't have a working internet connection on the device how should I go about running opkg *??? This seems like a tough thing to accomplish. I don't have an Ethernet board to connect to this to magically create a valid network connection.



  • @crispyoz

    I connected to an OPEN ssid (not recommended for ANYONE, this is just plain dumb) and did the opkg update and installed haveged.

    Didn't fix the problem.

    @Lazar-Demin what is Onion doing about this? There is no end in sight for a simple, secure network connection.



  • @Ganescu-Theodor I believe this has solved my problem. Not exactly a resolution but at least not @onion has something they can change.

    @onion please REMOVE the 'option country 'US' from the canned /etc/config/wireless file that comes with the firmware!

    Could this be necessary for US encryption export laws?



  • @Ganescu-Theodor I can concur on three different Onion 2(+) devices (one plus, two just 2s) that this fix works on 0.2.2 (latest stable) and 0.3.2 (latest).

    You deserve a $10,000 USD bug bounty for this.

    @onion.... BOOOOOOOOO!!!! I spent like a week of evenings on this. For SHAME! Fix it or hang it up and let the rest of us sleep.



  • All of my Omega have this option set to US, even though I am in Oz. I have no issue with 80+ Omega set this way. In OZ we tend to receive products designed for US market.

    It would be interesting to know if there there is an issue when using WiFi provided by devices designed for European market etc. Logically this would explain the setting to which you refer. You're suggesting it is a defect, it would appear to be a configuration option that needs to be further documented.



  • I live in Canada. Sadly, this is as close to American WiFi as it gets :)
    If the channel is set to auto, does it really matter what country I'm in? Shouldn't the driver scan and auto-negotiate all of this? Why was this working in 0.1.15 b130 WITHOUT removing this option?

    Still smells A LOT like a defect given the fact that it worked with canned configured out of the box in prior releases of the firmware.



  • I've just dusted off my original kickstarter 2's and 2+'s and have wasted a day doing the wifi dance.

    So i've updated a 2 to latest firmware, factory reset it and the wifi flatly refuses to connect to any network. I've tried my regular home router. A mobile phone hotspot, my windows 10 desktop hotspot and a shared AP on an Orange Pi Zero.

    All of these I can successfully connect to using esp32 and esp8266 so the wifi networks are configured fine. The problem is clearly with the OO2 firmware.



  • Digging deeper... can these things handle (or be configured to handle) connecting to an access point using CCMP encryption?



  • @Stephen-Tunney Ah! A fellow Ubiquity networks user. I have been getting grey hairs trying to get my Onion Omega2 to connect to my Unify Ap-AC-Lite and Pro. Latests firmwares on APs.
    Tried Omega2 firmware 0.2.2 and 0.3.2 to no avail.

    The Omegas can scan the network fine, but they simply will never-ever connect to it. Unify logs show no trials whatsoever, neither is my DHCP server.

    Good to know there is at least some --very old-- firmware which works.

    What else I did: tried to connect the Omega2 to an ssid on an Fritzbox router, very widely used in Germany: Nothing as well.

    I will try @Ganescu-Theodor 's suggestion next (have already disabled the US option, but perhaps I should do it directly after 'firstboot -y'



  • @crispyoz Thanks for the tip to turn off Automatically Optimize Network. I will try that.

    However, it took me 10 minute to find the setting. For future reference: it is in the top "Site" tab, not any of the 30 other pages in the 'Settings'.



Looks like your connection to Community was lost, please wait while we try to reconnect.