Access point not found



  • @Ken-Conrad Um, no. The common issue people have with the Omega isn't a voltage-spike, it's a current-draw spike when the OS tries to fire up the Wi-Fi -- poor wiring or power-supply can't supply enough current and omega resets or shuts down. That's exactly what was going on in the example I showed above, too.



  • @WereCatf I quite concur with pretty well everything you say.
    Pretty well everyone who is having power supply related issues is using some cobbled up system to supply the power.
    While I am highly supportive of anyone who wants to experiment and build there own systems, a basic understanding of electronics/electric supply and the related physics is essential.
    Some of the solutions I have seen suggested seem excessively involved and probably incur greater cost and effort than the proven workable solutions: Use:

    • a mini dock or expansion dock
    • a pretty standard 5v. cell phone charger with micro-USB cable - preferably 500mA or more

    All this is likely to be little more expensive than some solutions I've seen and usually more compact

    The only area where a bit more investment might be required is if you need to run without connection to the mains and run off (e.g.) LiPo batteries - even then there are plenty of cheap, off the shelf devices that will do what is needed.

    Finally, probably the main points that people need to bear in mind are:

    • Keep leads short and not too thin
    • Ensure that suitable decoupling capacitors are used (either built in to any device or separately applied - and close to the powered device)
    • Ensure the power source can handle the peak expected current - not just the expected average current - a good design principle is to always allow a margin for safety here
    • The actual voltage at the device is close to that specified


  • Thank you everyone, that was it (too long wires). So anyone reading this, your device should consume +-250ma after 30 sec or so and goes back to +-170ma. If you have the amber led turning off for 1 sec, that is because the omega is rebooting .

    Onion
    It would be nice to specify this information in this page:
    https://docs.onion.io/omega2-docs/hardware-prep-no-dock.html

    Even in the pictures it looks like you are using long & thin wires...
    alt text

    Cheers



  • @patrick-seb said in Access point not found:

    Thank you everyone, that was it (too long wires).

    Glad you got it working!



  • I am doing the very same thing using the very same bench-top power supply (different name, but appears identical) and I can confirm, this is the length of the cables that seems to be critical. I can add one more observation to this puzzle: I don't think is about resistivity, but it looks it could be very well the inductance.

    I've tried the following:

    1. PSU set to 5V/800mA -> looooong cables -> lm1117 with 10pF at Vin and 10uF at Vout -> perfect 3.3V reading with Omega2 rebooting every 90 or so sec.
    2. PSU set to 3.3V/800mA -> looooong cables -> Omega2 blinks ones and nothing else happens
    3. PSU set to 3.3V/800mA -> ca 25cm cable -> Omega2 boots perfectly and remains stable
    4. PSU set to 5V/800mA -> ca 35cm cable -> -> bare lm1117 with no capacitors -> Omega2 boots perfectly and remains stable

    I ordered a number of cheap Chinese converter, non-adjustable, based on the 1117 and LM2596S families. Will report here what worked for me and what didn't.



  • It has been stated many times in this forum:
    Omega 2's "WiFi sub-module" consumes quite a bit current when it's power on.
    This causes a brown-out condition and would cause Omega 2 to freeze.

    The best way to fix it is to attach a 470uF to 1000uF 6.3V electrolytic capacitor very near the Omega 2's power input lead.
    Of course, basic hygiene (design knowledge) on overall power supply circuit is required. For example,
    short power supply line, large enough wire gauge, sufficient power supply rating, solid connector contact, etc.

    Large electrolytic capacitors cost money (in pennies, but it's a big deal from manufacturer's point of view.)
    This is why you don't see this best practice being observed often.
    When a poorly executed solution meets a picky device like Omega 2, bad things happens.

    ccs_hello



  • Oh, sorry, I searched some threads but I used the 1117 step down chip as the keywords. I believe I've seen one or two remarks on the cable length but I am a chemist so some things for me are just not that common sense. I assumed the lead wires from the 3.3V PS are critical - these I kept short, but I would never guess also what leads to the 3.3V converter is that critical.

    I tried capacitors up to 33uF on the Omega2 side but never went beyond that. Thanks for the info, I will order some.



  • @Marcin-Debowski You really shouldn't need greater than 3.4- 3.5V at 500mA to power the Omega2 through a complete boot.

    In my experience, a boot failure is caused by either insufficient current from the power source causing a voltage sag when there is a demand for more power ie when Wifi is initialized, or a poor connection in the (Dupont style) jumper wire ends. Look at those Dupont wire connectors - all inexpensive Chinese connectors should be suspect until proven to make good connections and carry the required loads! If any power connection is very loose or the wire itself is very thin that is likely your problem.



  • Sorry for coming back late, just waited for parts to arrive and a bit of free time to play with them

    As mentioned, I used exactly the same bench-top PSU as shown above and a bare Omega2.

    1. Wires (direct connection to the Omega)
      The PSU at 3.3V/1A
      a) 2m long AGW18 wire, multistrand, diameter ca 2.3mm - no problem to boot and work stable
      b) 4m long, multistrand, dia 0.8-0.9mm - it draws 45mA but even the power LED stays off.

    2. Cheapo DC-DC boards purchased from Ebay
      I got 3 of them, the two smaller are single voltage ->3.3V, the bigger one converts to 5V and 3.3V
      All the tests below are done with the 4m long thin wire.

    Overview:
    0_1493346085136_dcdc-overv.jpg

    Tiny: ~USD1; *As described by the seller: Input: DC 4.5V--7V (Input Voltage must be Greater than the Output voltage high above 1V.)
    0_1493346203537_dcdc-small.jpg
    out 3.3V
    Boots but keeps restarting.
    With a 870 uF at the output:
    in 5V: boot time 170-190mA, stable: 170-180mA

    Mid-sized: ~USD1.8; As described by the seller: 10W DC Buck Step Down Regulator Voltage Power Converter Module 3.6v~40v 2A 3.3v
    0_1493346252967_dcdc-mid.jpg out 3.4V
    in 5V: boot time 140-230mA, stable: 165-185mA
    in 12V: boot time 40-75mA, stable: 70-75mA

    The big one (5V and 3.3V): ~USD2.75; As described by the seller: DC-DC 12V To 5V 3.3V Step-down Power Supply Module, max 3A.
    0_1493346303588_dcdc-big.jpg
    out 3.3V
    in 5V: doesn't boot
    in 12V: boot time 70-130mA, stable: 100-110mA

    And of course, the advice to add some large capacitors at the output was hitting the nail on the head. The 1117 and its clones make the Omega to boot and work stable with no problems including this 4m poor quality wires. I checked some electrolitic and tantalum capacitors in the range of 800-1000uF.

    One more piece of info, I arbitrary limited the current booting with the input of 3.3V, the 2m long 2.3mm conductor and 200-300mA is no go, but 500mA already boots and stays stable (at least for the bare Omega2 used).

    Question: is the Vin of 3.4V for the Omages a major concern? I liked the middle-sized converter but this is also the only with the Vout out of range (for both 5V and 12V Vin).



  • @Marcin-Debowski, @Lazar-Demin

    Question: is the Vin of 3.4V for the Omages a major concern? I liked the middle-sized converter but this is also the only with the Vout out of range (for both 5V and 12V Vin).

    Seems powering the Omega2 with stablized 3.4V shouldn't be a problem - I just checked the Mediatek MT7688 datasheet to find (on page 32) under "Absolute Maximum Ratings" for I/O supply voltage 3.63V. I should add, since Onion hasn't published yet the schematic of the Omega2 or 2+, we don't have much idea of what lies between the Omega's V3.3 power-in pin and the MT7688 under the metal RF shield ... my guess is not much, other than a direct line to the MT7688 power-in pins.

    Thanks for reporting your tests with these inexpensive small power supplies!



  • Thanks Ken!


Log in to reply
 

Looks like your connection to Onion Community was lost, please wait while we try to reconnect.