Will not boot



  • @Andrew-Donnelly What magic number is it referring to? Is that just some number that we've set up as a part of the build process to identify the firmware?



  • @Andrew-Donnelly what is the format it requires? I'm pretty sure tftpboot can accept a bin, uImage or ELF executable. The biggest issue, I would think, is figuring out the hex offset that said images/binaries would need to be flashed at. . . @Boken-Lin can probably assist in that via contact with the manufacturers or a priori knowledge of the platform's memory layout ;)



  • @Theodore-Borromeo Our firmware flashes at 0X20000



  • @Tom-Karickhoff This won't work as you're still booting from the same 0x9F020000 address (the internal image)

    Could we see if: http://www.chtaube.eu/kb/openwrt/debrick_tp-link_router

    contains a method that mini dock (or all non-ethernet expansion docks) can use? Serial communication should be possible with all docks, and so long as we have the boot sector and offset, we should be able to erase then load a new binary, correct?

    This may work as a short term solution until usb support is baked into uboot. . .



  • @Boken-Lin OK, so some quick googling shows an intrepid coder that is doing support for a firmware image based on Uboot 1.1.4 and AR9331 chipsets to imbue them with web failsafes (sound familiar).

    His project is at: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod

    and he has modified sources provided from the release of tp-link and dlink routers:
    http://www.tp-link.com/en/gpl-code.html <-- TP-Link's WR740N v4 download was tested
    http://tsd.dlink.com.tw/downloads2008detail.asp <-- DLINK's DIR-505 (similar AR1311 chipset)

    Worse comes to worse, you should be able to glean the base configurations/settings necessary to build from source using the 1.1.4 tag w/o any special modifications, right?



  • @Theodore-Borromeo said:

    @Andrew-Donnelly what is the format it requires? I'm pretty sure tftpboot can accept a bin, uImage or ELF executable. The biggest issue, I would think, is figuring out the hex offset that said images/binaries would need to be flashed at. . . @Boken-Lin can probably assist in that via contact with the manufacturers or a priori knowledge of the platform's memory layout ;)

    I got that far, but when I flashed the U-Boot was still looking in the wrong location and throws bad magic number when I try to boot from that location. I want to quickly confirm with devs if the firmware image that I listed on this post is indeed cleared to be flashed to this hardware, and if so, just start writing it at 20000?

    I work on the hardware and OS sides of the equipment, I don't normally do programming other than flashing systems from boot. We use a modified version of U-Boot at work too with some extra tools built in, the httpd server is a great public alternative to what we have baked into ours.



  • @Andrew-Donnelly I can confirm that if you have a stable firmware compiled for the Omega, you can just write it at 0x20000. That's what's typically done by the httpd server within uboot anyways.



  • @Boken-Lin said:

    @Andrew-Donnelly I can confirm that if you have a stable firmware compiled for the Omega, you can just write it at 0x20000. That's what's typically done by the httpd server within uboot anyways.

    So the latest build on the repo server, I should be able to copy into memory from tftp, and then write out to 0x20000 and i should be able to get this up and online, correct?

    I tried the following: I downloaded the latest build from repo, v0.0.4-b216.bin to my tftp server and renamed to 3700A8C0.img (the IP address hex backwards (little-endian)).

    ar7240> setenv ipaddr 192.168.0.55
    ar7240> setenv serverip 192.168.0.1
    ar7240> ping 192.168.0.1
    Using eth0 device
    host 192.168.0.1 is alive
    ar7240> tftpboot
    *** Warning: no boot file name; using '3700A8C0.img'
    Using eth0 device
    TFTP from server 192.168.0.1; our IP address is 192.168.0.55
    Filename '3700A8C0.img'.
    Load address: 0x81000000
    Loading: *
    TFTP error: 'File not found' (1)
    Starting again
    
    eth1 link down
    FAIL
    *** Warning: no boot file name; using '3700A8C0.img'
    Using eth0 device
    TFTP from server 192.168.0.1; our IP address is 192.168.0.55
    Filename '3700A8C0.img'.
    Load address: 0x81000000
    Loading: T
    TFTP error: 'File not found' (1)
    Starting again
    
    eth1 link down
    FAIL
    *** Warning: no boot file name; using '3700A8C0.img'
    Using eth0 device
    TFTP from server 192.168.0.1; our IP address is 192.168.0.55
    Filename '3700A8C0.img'.
    Load address: 0x81000000
    Loading: T #T #########################################################################
             #
             #########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             #
             #########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             #
             #########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             #
             #########################################################################
             ###########################################################################
             ##########################################################################
             ##########################################################################
             ###########################################################################
             ########################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #################################################################
             #######################################################
    done
    Bytes transferred = 16252928 (f80000 hex)
    ar7240> md 81000000
    81000000: 01000000 4f70656e 57727400 00000000    ....OpenWrt.....
    81000010: 00000000 00000000 00000000 72343734    ............r474
    81000020: 30300000 00000000 00000000 00000000    00..............
    81000030: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    81000040: 04700001 00000001 00000000 6c30ff2c    .p..........l0.,
    81000050: cfe8e07f a262e471 ed1a85a0 00000000    .....b.q........
    81000060: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    81000070: 00000000 80060000 80060000 00f80000    ................
    81000080: 00000200 00116268 00100000 005f602a    ......bh....._`*
    81000090: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000a0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000b0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000c0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000d0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000e0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    810000f0: 00000000 00000000 00000000 00000000    ................
    
    ar7240> cp 0x81000000 0x20000 0xf80000
    ar7240> reset
    Unknown command 'reset' - try 'help'
    ar7240>
    
    U-Boot 1.1.4 (Aug 28 2015 - 16:51:26)
    
    AP121 (ar9331) U-boot
    
    DRAM:  64 MB
    Top of RAM usable for U-Boot at: 84000000
    Reserving 140k for U-Boot at: 83fdc000
    Reserving 192k for malloc() at: 83fac000
    Reserving 44 Bytes for Board Info at: 83fabfd4
    Reserving 36 Bytes for Global Data at: 83fabfb0
    Reserving 128k for boot params() at: 83f8bfb0
    Stack Pointer at: 83f8bf98
    Now running in RAM - U-Boot at: 83fdc000
    Flash Manuf Id 0xef, DeviceId0 0x40, DeviceId1 0x18
    flash size 16777216, sector count = 256
    Flash: 16 MB
    Using default environment
    
    In:    serial
    Out:   serial
    Err:   serial
    Net:   ag7240_enet_initialize...
    No valid address in Flash. Using fixed address
    No valid address in Flash. Using fixed address
    : cfg1 0x5 cfg2 0x7114
    eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
    eth0 up
    : cfg1 0xf cfg2 0x7214
    eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
    athrs26_reg_init_lan
    ATHRS26: resetting s26
    ATHRS26: s26 reset done
    eth1 up
    eth0, eth1
    Hit any key to stop autoboot:  0
    ## Booting image at 9f300000 ...
    Bad Magic Number
    


  • @Andrew-Donnelly Oh, it seems that you are not using our uboot. 0x20000 only works with our uboot. Not sure which uboot you are using.



  • @Boken-Lin said:

    @Andrew-Donnelly Oh, it seems that you are not using our uboot. 0x20000 only works with our uboot. Not sure which uboot you are using.

    I'm using your manufacturing build's U-Boot. Please look at thread https://community.onion.io/topic/56/omega-doesn-t-to-appear-to-be-working and you'll see I have the same U-Boot as the other guy and it was advised to him that he had the manufacturing build of the OS and U-Boot on his device, same as mine. All I'm asking for is instructions to flash the device over from the manufacturing TEST BUILD to the current official build, there must be a way to do it, otherwise how could you have flashed all those devices before shipping them out?



  • @Andrew-Donnelly I see what you are trying to do. The way we did it was flashing using the Ethernet Expansion. Do you have an Expansion Dock and Ethernet Expansion?



  • @Boken-Lin Yes, I do, how else would I get the TFTP to work like I did? Wifi doesn't work in the bootloader.



  • @Andrew-Donnelly Good point, lol.



  • It would have been nice to know that one could only de-brick an Onion Omega by way of the Ethernet Port before we chose our expansions during the kickstarter campaign. -1 :(



  • My Omega2+ console page isn't loading after fireware update(intitall setup), my other one is fine, the light on the Omega keeps blinking, reset seems to not work and can't connect via serial(have drivers n putty(win8.1), any suggestions?? 0_1484829585951_error.png



  • @Mike-Anthony Reviving a year-old post related to the Omega1? :thinking:

    Well, you really need to get MORE details from you Omega2+, so my advice is for you to continue working on that serial issue.
    https://community.onion.io/topic/1329/tip-switch-the-omega-to-verbose



  • @fossette I just got the serial to work, I tried forcing the new firmware, and even downgrading, and then re-updating both via web and serial, the light contines to blink, it never stops, the web interface goes down after 5 mins and back to the pic above, passwords/wifi passwords never stick on either the broken or working device



  • @Mike-Anthony This now looks like a completely different problem. You should start a new topic and share the serial output when the Omega2+ cycles from ON to OFF to ON by itself. This will provide hints for the experts here in this community.

    Also, keep in mind that the Web Console feature has issues. Search this forum for more details about what may be acting weird. My advice is to set permanent configuration values that you need using the SSH command line.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Community was lost, please wait while we try to reconnect.