SPI python module OnionSpi doesn't work.



  • Hello everybody,

    I'm trying to use SPI python module onionSpi (C lib. libonionspi) in order to connect with a tft display. I following the steps in this tutorial https://docs.onion.io/omega2-docs/spi-python-module.html but at device registration spi.checkDevice() an error occured for missing kernel module "Failed to find spi-gpio-custom. Maybe it is a built in module ?" Opkg return that there is no such module in the repo.

    opkg install spi-gpio-custom
    Unknown package 'spi-gpio-custom'.
    Collected errors:

    • opkg_install_cmd: Cannot install package spi-gpio-custom.

    I also tryed to install spi-gpio-driver but no luck :(
    opkg install spi-gpio-driver
    Unknown package 'spi-gpio-driver'.
    Collected errors:

    • opkg_install_cmd: Cannot install package spi-gpio-driver.

    Does this mean that I have to compile spi-gpio-driver from source?

    Thank you!



  • I've had the exact same problem trying to use the SPI module in Python. I'm honestly a bit disappointed with the Omega2 so far. It feels like there's been lots of missing forethought. Cmon, Onion, I'm rooting for you guys, but I can't if these things aren't made right :/



  • It may or may not be the issue you are both having, but just in case check out my post https://community.onion.io/topic/1356/some-reminders-hints-about-using-opkg



  • I've had the same issue in the latest firmware
    Has anyone managed to make it work ?



  • First check device id and bus-id you are using during the initialization of spi (i.e. onionSpi.OnionSpi(1, 32766)
    SPI is done through an adapter usually found at /dev/spidevX.Y where X is the device number and Y is the bus number, so in my case 1 is bus id and 32766 is device id

    you can find your details under : /dev/ folder of your omega where file spidev would tell details for you as in above line or at below official ref.

    Use Ref: https://docs.onion.io/omega2-docs/spi-python-module.html

    hope you have resolved, if still any issue please revert here...

    Thanks


Log in to reply
 

Looks like your connection to Onion Community was lost, please wait while we try to reconnect.